Column 14 September 2018

Waar blijft de tijd?
Eind juni schreef ik dat ik zal proberen iedere maand, m.u.v. de vakantie periodes, een stukje op de site te plaatsen. Het eerste voornemen is al mislukt. Maar ik ga door met het voornemen, dus hier het vervolg. Soms is het best moeilijk om een onderwerp te kiezen, maar ik denk, dat nu het nieuwe schooljaar al weer even op gang is veiligheid een belangrijke keuze kan zijn.

Jaren geleden toen dit wijk werd gebouwd, moest er bij de Mecklenburgweg een verkeerslicht komen omdat kinderen hier moeten kunnen oversteken naar de school. Voor mij was het al een raadsel welke kinderen naar welke school, maar goed veilig is veilig. Deze verkeerslichten staan constant aan ook als de kinderen al uren op school zitten en er alleen ouder(s)(en) op de weg zijn en laat op de avond. Je staat soms minuten te wachten voor een rood verkeerslicht zonder dat er auto’s of over de ringweg rijden of uit de Mecklenburgweg komen. Doorrijden is geen optie, want je zal altijd zien, dat op dat moment er een politiewagen aankomt. Eigen verantwoordelijkheid, waar de overheid de mond van vol heeft, wordt hier ontmoedigd.
Wat me ook zorgen baart is de schijnbare onverschilligheid van de jeugd. Ik woon op een plek waar ik veel jeugd naar de middelbareschool zie gaan. 90% heeft een telefoontje aan het oor of zitten te appen. Ook ben ik al een paar keer bijna van mijn sokken gereden. Op de rotonde hebben ze maar nemen ze ook voorrang. En als het donker is doen er heel veel geen licht aan op de fiets.

Dit is niet allen de jeugd, ook mensen die van hun werk bij Philips vandaan komen, rijden aan de verkeerde kant van de weg, in donkere kleding en geen licht aan op je fiets. Je schrikt je het apelazarus plots een figuur van een onverwachte kant te zien komen als een duivel uit een doosje.
Via deze weg vraag ik jullie om toch mee te denken aan jullie medeweggebruikers.

Jeu de Hacker